Inspiratie » Zo kies je het juiste vloerkleed

Zo kies je het juiste vloerkleed

Een vloerkleed is onmisbaar in een interieur. Waarom? Je creëert als het ware een eiland in huis. Je bakent een ruimte af en kunt hier een gezellige zithoek mee maken. Het breekt de ruimte op, is sfeervol, huiselijk en warm. Het is de verbindende factor en zorgt ervoor dat je interieur één geheel wordt.

Voordat je een vloerkleed gaat uitzoeken, is het belangrijk om te weten welke woonstijl bij je past. Is dit landelijk, Scandinavisch of juist industrieel? Kies een kleed dat bij deze stijl past. Let hierbij op kleuren en materialen.

Als je de basis in huis rustig wilt houden, kies je voor een neutraal kleed. Dit is vooral een goede keuze als het kleed de verbindende factor in jouw interieur moet worden. Liever een blikvanger met een retro tintje? Kijk dan eens naar een Perzisch tapijt, deze staat erom bekend een druk en kleurrijk patroon te hebben.

Size matters

Een van de meest gemaakte fouten bij het uitkiezen van een vloerkleed, is een te klein exemplaar aanschaffen. Als het kleed te klein is verliest het zijn functie en kan het rommelig ogen. Kies echter ook niet voor een té groot vloerkleed, dit kan er weer voor zorgen dat de kamer te vol lijkt te staan.

Voor of onder de bank?

Houd bij het bepalen van de afmeting rekening met de plaatsing van je meubels. Door het kleed zo’n 20 tot 30 centimeter onder je meubels te schuiven, creëer je echt dat knusse ‘eilandje’ in huis. Je zal dan vanzelfsprekend ook een groter kleed nodig hebben dan wanneer je het kleed voor de meubels plaatst.

Tip: je ruimte zal optisch groter lijken als je je vloerkleed onder de meubels plaatst. Dit geldt ook voor kleinere ruimtes.

Heb je écht veel ruimte in je zithoek? Dan kun je er ook voor kiezen om twee vloerkleden met elkaar te combineren. Leg bijvoorbeeld een rond kleed over een rechthoekige heen. Hiermee doorbreek je de rechte lijnen in je interieur en zorg je meteen voor een speels effect.

Afbakenen van de ruimte

Een vloerkleed hoeft uiteraard niet in de zithoek neergelegd te worden. Leg ‘m bijvoorbeeld eens onder de eettafel. Dit staat niet alleen heel mooi, het werkt ook geluiddempend en is dus goed voor de akoestiek in de eethoek. Zorg er wel voor dat het kleed groot genoeg is: je hebt 60 tot 70 centimeter van de rand van het tafelblad tot de rand van het vloerkleed nodig om de stoelen naar achter te kunnen schuiven, zonder dat ze van het vloerkleed afkomen.

Werk je veel thuis en heb je geen aparte ruimte voor je werkplek? Dan kan een vloerkleed een uitkomst bieden. Door een vloerkleed onder je bureau te leggen baken je de ruimte af. Zo maak je er echt je eigen plek van.