Inspiratie » Zo maak je van je thuiswerkplek een fijn thuiskantoor

Zo maak je van je thuiswerkplek een fijn thuiskantoor

Thuiswerken: een begrip waar we niet meer omheen kunnen in deze tijd. Maar hoe zorg je voor een comfortabele én inspirerende werkplek in huis? Er wordt tenslotte ook geleefd en er moet ruimte zijn voor ontspanning. Door deze overlap van functies in huis kan het soms lastig zijn. Daarom vind je hier tips and trics om van jouw thuiswerkplek een prettig thuiskantoor te maken.

Vaste plek in huis

Een van de grootste redenen om een vaste plek in huis om te toveren tot thuiskantoor, is om geconcentreerd te kunnen werken. Je kunt je daar afsluiten van het dagelijkse leven thuis en focussen op je werk. Tijdens pauzes kun je even weglopen en aan het eind van de dag doe je gewoon de deur dicht. Dit kan helpen om werk en privé thuis gescheiden te houden.

Tip: niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een andere ruimte te gaan zitten. Een vaste plek kan ook een klein hoekje in de woonkamer zijn.

Inrichting werkplek

Kies voor een plek met veel licht. Het liefst dichtbij een raam of anders een ruimte waar voldoende verlichting is. Geen kamer over in huis om een werkplek te maken? Baken jouw thuiskantoor dan af met een vloerkleed onder je bureau of tafel. Ook kun je een muur of een deel van de muur een andere kleur geven. Zo maak je er jouw eigen hoekje van.

Planten zijn onmisbaar in jouw thuiskantoor. Zet een paar mooie planten neer of hang ze op. Ze zorgen voor zuurstof, zuiveren de lucht en verbeteren de productiviteit. Je kunt ook inspiratiebeelden ophangen om jezelf te motiveren. Dit kunnen foto’s zijn, een moodboard of een collage met mooie beelden of inspirerende quotes.

Ergonomisch werken

Vaak is je thuiswerkplek ergonomisch gezien minder goed uitgerust dan op kantoor. Hierdoor neem je al snel een verkeerde houding aan. Dit kun je met een aantal simpele aanpassingen voorkomen.

  • Een verstelbare bureaustoel;
  • Een verstelbaar bureau (denk aan het staand werken);
  • Een standaard voor de laptop of een apart scherm;
  • Los toetsenbord;
  • Draadloze muis;
  • Voldoende beweging: neem af en toe een korte pauze en loop even weg van je werkplek;
  • Een stabiele en snelle internetverbinding.

Clean desk policy

Zorg voor een opgeruimde werkplek. Dit geeft rust en werkt prettig. Geef elk item een vaste plek, gebruik dozen, zet items rechtop en zorg ervoor dat je bureau of tafel niet te rommelig oogt. Het is tenslotte een werkblad en geen voorraadkast.