Inspiratie » Zwart in je interieur: zo doe je dat

Zwart in je interieur: zo doe je dat

Het vraagt om een dosis lef, maar zwart in je interieur kan heel mooi zijn. Het heeft iets mysterieus, straalt luxe uit en is stijlvol. Je kunt zwart op verschillende manieren toepassen in je interieur, wij leggen je uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Zwart is een uitgesproken kleur, en komt in de ene ruimte beter tot zijn recht dan in de andere. Een overdaad aan zwart in een kleine ruimte is bijvoorbeeld geen goed idee. Het gebruik van zwart in grote, lichte ruimtes kan dan juist weer wel. Als je voor de juiste materialen kiest, zorgt de donkere kleur voor een warme sfeer en geborgen gevoel.

Begin klein

Zwart toevoegen aan je interieur betekent niet dat je direct alle muren zwart hoeft te verven. Als je het spannend vindt, kun je beginnen met kleine stapjes. Verf bijvoorbeeld de raamkozijnen in huis zwart, vervang je witte binnendeuren voor zwarte exemplaren (met of zonder glas) of laat stalen kozijnen plaatsen.

Een (deel van de) muur zwart verven kan natuurlijk wel. Als je een gehele muur zwart verft, zoek dan de muur uit waar het meeste licht op valt, zo wordt het niet direct te donker. Je kunt er ook voor kiezen om zwarte stroken of vlakken op de muur aan te brengen, voor een speels en grafisch effect.

Meubels en accessoires

Een van de makkelijkste manieren om zwart toe te voegen in huis, is om te kiezen voor zwarte meubels of accessoires. Zet een zwarte wandkast neer in je keuken of woonkamer om je servies- en linnengoed in op te bergen, schuif een zwarte bijzettafel naast je bank of dek de eettafel met zwart servies.

Het hoeft natuurlijk niet helemaal zwart te zijn. Zo kun je ook kiezen voor een zwart-wit gestreept vloerkleed, kussentjes of plaids waar zwart in voorkomt of een schilderij met een grafische print. Kies voor verschillende materialen zoals zacht fluweel, gebreide stoffen of een schapenvachtje. Deze aaibare materialen zorgen direct voor een warme sfeer.

Zwarte keuken

In plaats van zwarte muren of meubels, kun je er ook voor kiezen zwart in de keuken aan te brengen. Je hoeft uiteraard niet direct een nieuwe keuken te installeren, de meeste keukenkastjes zijn geschikt om een likje verf overheen te halen. Een zwarte keuken staat bijvoorbeeld prachtig in een verder lichte ruimte, vanwege het contrasterende effect.

Combineren maar!

Zwart is op zichzelf staand al een blikvanger in huis, maar het combineert ook heel goed met andere kleuren. Je kunt zwart dus prima toevoegen aan jouw bestaande interieur. Heb je bijvoorbeeld veel pasteltinten in huis? Geen enkel probleem. Zwart zorgt voor een mooi contrast, het zal andere kleuren alleen maar beter naar voren laten komen.

Twijfel je nog? Zwart raakt nooit uit de mode en is daarom tijdloos. Begin klein en je zult zien: zwart kan altijd.