Inspiratie » Zo kies je de juiste stoel bij jouw eettafel

Zo kies je de juiste stoel bij jouw eettafel

Of je nu gek bent op lekker uitgebreid dineren, een spelletjesfanaat bent of uitgebreid de krant wil lezen: het is fijn als je lekker kunt zitten aan de eettafel. Wij geven jou de belangrijkste tips voor het uitkiezen van de beste eetkamerstoel.

Afmeting

Eerst even wat feitjes op een rij:

  • De meeste eetkamerstoelen een zithoogte van 46 centimeter en zitdiepte van 40 centimeter;
  • Voor stoelen met armleuning adviseren we een afstand aan te houden van minimaal 2 centimeter tussen armleuning en tafel;
  • Om de stoel naar achter de kunnen schuiven, heb je 60 centimeter nodig vanaf de muur. Met armleuning wordt dit 75 centimeter, omdat er iets meer ruimte nodig is om plaats te kunnen nemen;
  • Zorg voor een afmeting van 10 centimeter tussen je benen en de onderkant van de tafel.

Er kan uiteraard altijd een paar centimeter verschil zitten tussen verschillende modellen. Daarbij is het persoonlijk wat een comfortabele zithouding is. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met lichaamsbouw en de hoogte van de eettafel. Het beste is om lekker veel stoelen uit te proberen, en er zo achter te komen wat werkt voor jou. Heb je al een eettafel uitgekozen? Schrijf dan alle afmetingen op en neem deze mee naar de woonwinkel als je gaat proefzitten.

Tip: ga niet aan het einde van de dag naar een woonwinkel om zitmeubelen uit te zoeken. Na een dag waarop je al veel op je benen hebt gestaan, zit elke stoel lekker. Ga dus aan het begin van de ochtend, zodat je een beter oordeel kunt geven over het zitcomfort.

Aantal stoelen

Een eetkamerstoel heeft gemiddeld 60 centimeter in de breedte nodig. Dit is de afmeting van de stoel plus de ruimte tussen 2 stoelen (10 centimeter) in. Deze ruimte heb je nodig om comfortabel te kunnen eten, zonder dat je je buurvrouw of buurman raakt. Bij een tafel van 2 meter is er dus ruimte voor ongeveer 3 stoelen per kant.

Houd wel rekening met het onderstel van de tafel. Deze is voor elk model anders en de ruimte tussen de poten kan verschillen. Als bij een tafel de poten op het uiteinde zitten, en deze zijn 15 centimeter breed, moet je dit van de lengte aftrekken die je overhoudt voor je stoelen. Je kunt immers geen stoel tegen een poot plaatsen.

Materiaal

Wat materiaal betreft is er enorm veel keuze. Kies je voor kunststof, hout of staal? Welke bekleding vind je prettig en welke past het beste in jouw ruimte? Om de juiste keuze te kunnen maken is het van belang de functie van de eethoek te bepalen. Wanneer je lekker lang wil tafelen of veel thuis werkt aan de eettafel, zijn comfortabele stoelen met een goede zithouding geen overbodige luxe.

Met kinderen in huis is een stoffen bekleding wellicht niet de handigste keuze. Je kunt dan beter kiezen voor een houten stoel of een exemplaar met kunststof kuipje.

Stijl

Nu de praktische dingen grotendeels zijn afgevinkt, is het ook fijn als de stoelen qua uitstraling in jouw ruimte passen. Uiteraard is dit grotendeels smaak, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Zorg dat het onderstel van de tafel past bij het onderstel van de stoel. Zo matchen zwarte tafelpoten bijvoorbeeld niet goed bij witte stoelpoten. Ditzelfde geldt voor het tafelblad. Bedenk wat jouw stijl is: houd je van Scandinavisch, landelijk, stoer of chic? Kies voor een stoel die daarbij past. Je kunt natuurlijk ook mixen en matchen, en voor verschillende stoelen kiezen. Aan jou de keuze.