Inspiratie » Hoogte van barkrukken bepalen

Hoogte van barkrukken bepalen

Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen: hoe wordt de hoogte van een barkruk bepaald? In deze blog leggen we precies uit waar je rekening mee moet houden bij het uitkiezen van de ideale barkruk. De stijl en het comfort van de kruk spelen natuurlijk een grote rol, maar de belangrijkste factor is toch wel de hoogte.

Een barkruk is een item dat we steeds vaker terug vinden in ons interieur. Zo kan er gezellig iemand aanschuiven aan het kookeiland terwijl de ander een heerlijk diner bereidt. Of wat dacht je van een kopje koffie of ontbijtje aan de bar? Je hebt alles al bij de hand in de keuken en het is ook zo weer opgeruimd. Ideaal!

Waar de één een barkruk zoekt voor aan het kookeiland, wil de ander juist een exemplaar voor aan de bartafel. Vaak verschillende deze in hoogte. Hiermee heb je automatisch ook een andere hoogte nodig voor de kruk. Zo heb je de counterstool en de ‘echte’ barkruk.

De counterstool

Barkrukken met een hoogte tussen de 60 en 67 centimeter worden ook wel counterbarkrukken genoemd. Deze zijn geschikt om te gebruiken bij een kookeiland of een lage bartafel.

De barkruk

Deze hebben een zithoogte tussen de 70 en 78 centimeter. Deze passen dus goed onder een hogere bartafel van 100-110 centimeter. Om comfortabel op een barkruk te kunnen zitten, kun je het beste een afstand aanhouden van 27-28 centimeter tussen de bovenkant van het blad, en de bovenkant van de zitting. Ga uit van maximaal 30 centimeter.

Begin bij het opmeten van het blad. Een voorbeeld: de hoogte van het kookeiland is 95 centimeter. Als je hier 30 centimeter vanaf haalt, houd je een zithoogte over van maximaal 65 centimeter. Een bartafel is gemiddeld 110 centimeter hoog. Trek hier 30 centimeter vanaf en je zult uitkomen op barkrukken met een zithoogte van maximaal 90 centimeter.

Let op: heb je een dik tafelblad? Zorg er dan wel voor dat er altijd minimaal 10 centimeter overblijft tussen de bovenkant van je knie en de onderkant van het blad.

Verstelbare kruk

De makkelijkste oplossing is natuurlijk de verstelbare barkruk. Deze kun je zo aanschuiven en op de door jouw gekozen hoogte instellen. Dit werkt net als bij een bureaustoel op een gasveer. Ideaal voor bijvoorbeeld kleine kindjes, of als je lange vrienden of familie hebt. Een verstelbare barkruk zal wel eerder slijten, houd daar rekening mee.

Hoeveel barkrukken naast elkaar

Het is belangrijk om genoeg ruimte te houden tussen de barkrukken, zodat je rustig kunt eten en drinken zonder ellenbogen te stoten met je buurman of buurvrouw. Reken voor een comfortabele zit minimaal 60 centimeter per barkruk. Aan een bar van 2 meter lang kun je dus maximaal 3 barkrukken kwijt. Heb je een draaibare barkruk? Houd er dan rekening mee dat je iets meer ruimte per barkruk nodig zal hebben.

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een barkruk? Bezoek dan onze winkel of neem contact met ons op, we helpen je graag verder!