Inspiratie » Hoe vind je jouw ideale eettafel?

Hoe vind je jouw ideale eettafel?

De speurtocht naar een eettafel kan lastiger zijn dan je denkt. Zo moet je bijvoorbeeld letten op de vorm, het materiaal en de grootte van de tafel. Na het lezen van onze tips heb jij in no time jouw perfecte eettafel uitgekozen.

Vorm en grootte

Rond, rechthoekig, vierkant of toch ovaal? Iedere vorm heeft zijn charme, maar het is afhankelijk van de ruimte in huis welke het beste zal passen. Een tafel van drie meter lang in een kleine ruimte is bijvoorbeeld geen goede match. Heb je wel de ruimte? Durf dan voor die grotere tafel te kiezen. Een te kleine tafel in een grote ruimte valt weg, en dat is zonde.

Heb je geen grote ruimte, of zet je je eettafel in de keuken neer? Dan is een ronde variant een goede oplossing. Je kunt er genoeg mensen aan kwijt en je kunt er nog gemakkelijk omheen lopen vanwege de ronde vorm. Fijne bijkomstigheid: kleine kinderen kunnen hun hoofd niet aan een hoek stoten.

Wil je zelf nog kunnen werken aan de eettafel? Kies dan voor een rechthoekige tafel. Je schuift je laptop of het huiswerk van de kinderen gemakkelijk aan de kant. Zo houd je genoeg ruimte over om uitgebreid te dineren. Vind je een rechthoekige tafel te standaard? Ga dan voor de ovale vorm. Dit doorbreekt de vele rechte lijnen in een interieur en zorgt voor een mooie balans in huis.

Het laatste waar je rekening mee moet houden, is de ruimte rondom je tafel. Je moet natuurlijk wel comfortabel kunnen zitten en je stoel naar achter kunnen schuiven. Zorg dus voor voldoende ruimte om je tafel heen.

Materiaal

Bedenk goed dat ieder materiaal voor- en nadelen heeft. Door de warme en tijdloze uitstraling is de houten eettafel het populairst. Je hebt verschillende houtsoorten, zoals teak-, noten, of eikenhout. Deze soorten zijn allen harde en sterke houtsoorten en daardoor prima geschikt voor een eettafel. De ene tafel zal wel behandeld zijn, de andere niet. Een onbehandelde tafel is gevoelig voor kringen en vlekken, dus minder handig met kleine kinderen in huis. Een tafel die wel behandeld is, zal je eens in de zoveel tijd zelf moeten behandelen om hem zo lang mogelijk mooi te houden.

Een MDF tafel is vaak in aanschaf goedkoper dan een houten tafel, maar heeft wel de uitstraling van hout. Houd er rekening mee dat er sneller krasjes te zien zullen zijn op het blad en dat het gevoelig is voor vocht.

Dan is er natuurlijk ook nog de glazen eettafel. Aan de ene kant erg makkelijk in onderhoud: een doekje over het blad en de tafel is weer schoon. Aan de andere kant: vingerafdrukken en viezigheid zijn erg snel zichtbaar, dus je moet het blad wel vaker schoonmaken dan bijvoorbeeld een houten tafel. Een glazen tafel is neutraal, waardoor het in veel interieurs zal passen.

Poot

Ook qua poten valt er veel te kiezen. Zo kun je kiezen voor één centrale poot in het midden van de tafel, dunne poten op het uiteinde, of juist een stoere, metalen kruispoot. Deze laatste zie je veel bij de populaire boomstamtafels. Een tafel met één centrale poot heeft als voordeel dat je niet zo snel in de knel komt met je stoelen. Vind je juist een minimalistische uitstraling mooi? Ga dan voor slanke poten in hetzelfde materiaal als de tafel.

Heb je meer tips nodig? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.