Inspiratie » Zo kies je de juiste hanglamp voor jouw eettafel

Zo kies je de juiste hanglamp voor jouw eettafel

Goede verlichting in huis is onmisbaar: het kan je interieur maken of breken. Licht is essentieel als sfeermaker, maar is ook nodig om praktische redenen. De lamp boven de eettafel is misschien wel het belangrijkst: dat is de plek waar we eten, de krant lezen en soms urenlang kunnen natafelen.

Functie

Voordat je een lamp kunt uitzoeken bij de tafel, moet je bedenken welke functie de eethoek vervult. Is het enkel een plek om ’s avonds te kunnen eten, of wordt er ook huiswerk gemaakt en gewerkt? Voor het lezen van de krant of om het huiswerk goed te kunnen zien, is functionele en heldere verlichting fijn. Voor een gezellig diner of spelletjesavond is warme sfeerverlichting juist een beter idee. Zorg voor een hanglamp met dimfunctie, zodat je er ieder moment van de dag gebruik van kunt maken.

Aantal lampen

De grootte en vorm van de tafel bepalen hoeveel lampen je het beste kunt ophangen boven de tafel. Kies voor je een oneven aantal lampen? Dan neem je het midden van de tafel als uitgangspunt. Bij een tafel van twee meter breed hang je de lampen op 50, 100 en 150 centimeter, gemeten vanaf de zijkant van de tafel. Ga je toch liever voor twee lampen boven de tafel? Hang ze dan op één derde en twee derde boven de tafel.

Je kunt ook voor één grote blikvanger gaan, of juist een groep lampen bij elkaar voor een speelse mix. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een combinatie van verschillende kleuren, vormen en materialen.

De ideale hoogte

Om te beginnen is er deze basisregel: zorg ervoor dat de hanglamp tussen de 60 en 75 cm boven de tafel hangt. Dit is gerekend vanaf de bovenkant van het tafelblad tot aan de onderkant van de lamp. Het is fijn als de lampen op de juiste hoogte hangen. Het is namelijk niet zo prettig als je continu in een felle lamp zit te kijken als deze te hoog hangt, of onder de lamp door moet kijken als deze te laag hangt.

Je kunt het beste een aantal hoogtes uit proberen. Hang de lampen op, ga aan tafel zitten en kijk simpelweg of de lampen voor jou op de juiste hoogte hangen. Zo niet, dan verkort of verleng je het snoer en probeer je het opnieuw.

Stijl

Ten slotte is de stijl van de lamp ook belangrijk, het is de bedoeling dat hij uiteindelijk in jouw interieur past. Zo heb je lampen met een glazen kaprotan lampen of juist industriële, metalen lampen. Kijk goed naar de stijl van jouw interieur en kies op basis daarvan welke het beste in jouw woonruimte past.